Veilig vrijen in 3 stappen

Het maakt niet uit of je er net mee begint of al een ervaringsdeskundige bent: vrijen doe je veilig. Tenzij je in een vaste relatie bent met iemand die je vertrouwt, is beschermde seks wel degelijk de beste. Enkel dan vermijd je ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Maar veilig vrijen is ook erover praten, zodat niemand achteraf met een slecht gevoel blijft zitten.

Zwanger worden? Neen, bedankt.

Vruchtbare vrouwen die seks hebben, maken per definitie kans om zwanger te worden. Maar niet elke seksueel actieve vrouw wil (op dat moment) kinderen krijgen, natuurlijk. Er zijn heel wat anticonceptie op de markt voor vrouwen, en slechts enkele voor mannen (zoals de mannenpil en het condoom). Het meest gekende voorbehoedsmiddel is de combinatie pil, oftewel “de pil” genoemd. Maar er zijn ook nog heel wat andere opties verkrijgbaar. Ga in gesprek met je arts om samen het beste anticonceptiemiddel voor jou te bepalen.

Voor mij geen SOA

Onbeschermde seks komt niet alleen met het risico van ongewenste zwangerschap, maar ook met het risico op ziektes. HIV, gonorroe, chlamydia, syfilis … elke SOA is er één die je wil vermijden. Chlamydia is de meest doorgegeven SOA, en ook de best behandelbare - al kan deze ziekte wel jarenlang onder de radar blijven. Een seksueel overdraagbare aandoening komt standaard met een verhoogde kans op ernstige gezondheidsproblemen. Denk aan onvruchtbaarheid, kanker en zelfs de dood. Het dragen van een condoom is de enige manier waarop je jezelf kan beschermen tegen SOA’s.

Communicatie en toestemming is alles

Minstens even belangrijk als de fysieke risico’s waar je rekening mee moet houden: duidelijke communicatie en toestemming. Met elkaar in gesprek gaan voor je seks hebt, is een cruciaal gegeven - ook bij eenmalige contacten. Praat met je seksuele partner over wat je wel en niet wil tijdens jullie vrijpartij. Bespreek ook vooraf welke voorbehoedsmiddelen jullie gaan gebruiken. Indien je ruim op voorhand hebt afgesproken, kan je eventueel elk nog een SOA-test laten afnemen.

Wanneer je met iemand seks wil hebben, is enkel een duidelijke “ja” is van tel. Dat wil zeggen dat wanneer iemand te dronken is om “ja” te zeggen of wanneer je iemand manipuleert tot een akkoord, er geen sprake is van uitdrukkelijke toestemming. Gaat er iemand zonder jouw toelating over je grenzen? Dan is er sprake van aanranding en seksueel overschrijdend gedrag. Indien je dit (hebt) mee(ge)maakt, doe je best een aangifte bij de politie. Praat er ook over met mensen die je vertrouwt.

Heb je nog vragen over veilig vrijen of over SOA’s? Maak een afspraak met je arts of apotheek voor meer informatie.