Tournée Minérale: meer dan een trend

Tournée Minérale is sinds 2017 een jaarlijkse aangelegenheid. Het doel van de campagne is om je alcoholverbruik tijdens de maand februari even op pauze te zetten, maar ook om je kijk op alcohol te veranderen. In dit artikel vertellen we je alles over deze beweging - en moedigen we je aan om met dit initiatief mee te doen.

Ontstaan van Tournée Minérale

Het concept van Tournée Minérale startte in 2017 als een gezamenlijk initiatief van de Stichting tegen Kanker en de DrugLiga. Het doel van de campagne was tweeledig. Enerzijds wilde men bewustzijn creëren over de risico's van alcoholgebruik en anderzijds wilde men geld inzamelen voor kankeronderzoek. De woordspeling op tournée générale (een rondje trakteren op café) legt de nadruk op het kiezen voor niet-alcoholische alternatieven.

Wat zijn de voordelen van Tournée Minérale?

Een maand zonder alcohol heeft talrijke voordelen. Allereerst ervaren veel deelnemers een verbetering in hun fysieke gezondheid: betere slaap, gewichtsverlies en een algemeen gevoel van welzijn. Het doorbreken van de routine van dagelijkse alcoholconsumptie heeft dan weer een psychologisch voordeel. Het stemt namelijk tot nadenken en helpt deelnemers om zich bewust te worden van waarom en wanneer ze naar alcohol grijpen.

Wat gebeurt er wanneer je weer alcohol nuttigt na Tournée Minérale?

Hoewel Tournée Minérale veel positieve effecten heeft, is het belangrijk om de nadelen te erkennen wanneer men in maart terugkeert naar alcoholgebruik. De plotselinge herintroductie van alcohol in het lichaam kan een schok zijn, zowel fysiek als mentaal. Het kan ook leiden tot een verhoogd risico op overmatig drinken, vooral als men niet reflecteert op de lessen en ervaringen van de alcoholvrije maand. Het gebeurt dat mensen de alcoholvrije maand als excuus gebruiken om een extra glaasje te drinken, wat uiteraard niet de bedoeling is. 

Zijn er lekkere alcoholvrije alternatieven?

De sleutel tot het succes van Tournée Minérale én het achteraf ook vol te houden om minder alcohol te nuttigen? Alcoholvrije alternatieven! Tegenwoordig is er een ruime keuze aan alcoholvrije bieren en wijnen, mocktails en (gezondere) frisdranken. Zo kan je gezellig mee aperitieven, zonder alcohol te consumeren. Je kan natuurlijk ook zelf je creativiteit in de keuken loslaten en je eigen niet-alcoholische drankjes creëren. 

Tournée Minérale is duidelijk meer dan een jaarlijkse uitdaging; het is een beweging die bewustzijn en verandering in heel België teweegbrengt. Door de nadruk te leggen op de voordelen van een alcoholpauze en het verminderen van je algehele alcoholconsumptie, volgt er een positieve impact op de gezondheid van de Belgen. Wij zijn alvast klaar om mee te doen aan de volgende editie van Tournée Minérale. Jij ook?