Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 1-12 van 86

Pagina's
Sorteer op:
Muggenvrije zomers

Muggenvrije zomers

Elke avond met een bang hartje de lichten van de slaapkamer doven. Zijn ze er of zijn ze er niet? Nee, het gaat niet om denkbeeldige monsters onder ons bed. Het gaat om de meest gehate insecten: muggen. Elke nacht opnieuw leveren gezinnen een strijd tegen een bijna onzichtbare maar luidruchtige vijand. Gelukkig is het mogelijk om je huis vrijwel muggenvrij te maken - en hoe je dat doet, leggen we in dit artikel uit.

Hoe bescherm je jezelf tegen de hitte?

Hoe bescherm je jezelf tegen de hitte?

Hoewel de zomer voor velen ontspanning en rust met zich meebrengt, gaat het de laatste jaren ook gepaard met extreme hitte. Ook België blijft niet gespaard van hittegolven - we hebben dit jaar zelfs opnieuw het hitterecord verbroken. Vermoedelijk zal ook volgend jaar een nieuwe “warmste dag van het jaar” worden gemeten, door de aanhoudende opwarming van de aarde. Jammer genoeg gaat die hitte ook gepaard met heel wat gezondheidsrisico’s. In dit artikel geven we daarom de beste tips om jezelf te beschermen tegen hitte. 

Is aspartaam gevaarlijk?

Is aspartaam gevaarlijk?

Aspartaam is een veel gebruikte zoetstof in levensmiddelen en dranken. Het lijkt de perfecte caloriearme vervanger voor suiker - al bestaat er ook heel wat controverse rond. Hoewel de zoetstof al decennialang wereldwijd gebruikt wordt, zijn er nog steeds mensen die de stof weigeren te consumeren. Maar hoe groot zijn de risico’s nu echt? In dit artikel geven we jou alle nodige antwoorden over aspartaam.

Zwangerschapsdiabetes vermijden doe je zo

Zwangerschapsdiabetes vermijden doe je zo

De gezondheid van zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Vooral zwangerschapsdiabetes staat extra in de kijker, daar er zich een grote toename voordoet. Volgens het recente jaarrapport Perinatale gezondheid in Vlaanderen is het aantal zwangere vrouwen met diabetes in de afgelopen tien jaar opmerkelijk gestegen. Waar in 2012 slechts 3% van de zwangere vrouwen deze aandoening ontwikkelde, was dit in 2022 al gestegen naar 8,9%. Deze trend roept weliswaar belangrijke vragen op voor de gezondheid en het algemeen welzijn van zowel moeder als kind.

Gebruiken we te veel antibiotica?

Gebruiken we te veel antibiotica?

Antibiotica zijn speciale medicijnen die dokters voorschrijven om infecties veroorzaakt door bacteriën te behandelen. Deze kleine organismen, bacteriën, kunnen verschillende soorten ziekten veroorzaken. Antibiotica heeft  doorheen de geschiedenis ook een cruciale rol gespeeld bij het verminderen van sterfte door bacteriële ziekten. Maar wat gebeurt er wanneer er te veel antibiotica gebruikt wordt? Dat leggen we jou in dit artikel haarfijn uit. 

Alles wat je over snurken moet weten

Alles wat je over snurken moet weten

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat de slaapkwaliteit van de snurker en vaak ook van diens partner kan beïnvloeden. Snurken is vervelend, maar het kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als patiënt is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van het snurken, welke behandelingsopties beschikbaar zijn en wanneer doorverwijzing naar een arts noodzakelijk is. Snurk jij of snurkt jouw partner? Je apotheker staat je graag bij om je vragen te beantwoorden.

Het belang van de diëtist binnen de gezondheidszorg

Het belang van de diëtist binnen de gezondheidszorg

In een maatschappij waar gezondheid en het fysieke aspect van de mens steeds meer centraal staat, speelt de diëtist vaak een cruciale rol. Een diëtist is niet zomaar een voedingsdeskundige, maar een gezondheidsspecialist die zich richt op het bevorderen van gezond eetgedrag en het beheren van voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen. De kernfunctie van een diëtist is het verstrekken van op maat gemaakte voedingsadviezen en het opstellen van persoonlijke dieetplannen, afgestemd op de individuele behoeften van patiënten. Elke patiënt heeft een verschillend plan nodig om zijn of haar doelstellingen te behalen. 

Waarom bloed en plasma doneren?

Waarom bloed en plasma doneren?

Soms is het niet moeilijk om een mensenleven te redden. Want wie bloed en / of plasma doneert, redt eigenlijk al mensen. Maar wat is wat nu eigenlijk? In dit artikel leggen we het verschil uit en waarom het belangrijk is om beiden te doneren.

Hoe behandel je acne?

Hoe behandel je acne?

Vele pubers krijgen ermee te maken. Nee, niet het gênante gesprek met de ouders over de bloemetjes en de bijtjes. Acne, een veelvoorkomende huidaandoening. Bij de ene verdwijnt het vanzelf, de andere heeft nood aan schoonheidsproducten of medicijnen.

Endometriose: meer dan pijnlijke menstruatie

Endometriose: meer dan pijnlijke menstruatie

Endometriose is een gynaecologische aandoening en komt dus enkel voor bij vrouwen. In België lijdt ongeveer 10% van de vrouwen in hun vruchtbare leeftijd aan deze aandoening. Het is een pijnlijke aandoening die, indien onbehandeld, verstrekkende gevolgen kan hebben. In dit artikel belichten we endometriose in alle aspecten: van symptomen tot behandeling.

Antabuse kan nu door apothekers worden nagemaakt

Antabuse kan nu door apothekers worden nagemaakt

Antabuse is een geneesmiddel dat jarenlang gebruikt werd om mensen met een alcoholverslaving te helpen. Geneesmiddelenproducent Sanofi haalde het medicijn eerder dit jaar van de markt, waardoor zowel zorgverleners als patiënten met de handen in het haar zaten. Maar achter de schermen bleef het niet stil. De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VPP), de Apothekersbond (APB) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) namen het voortouw en kwamen met een alternatief naar buiten. Apothekers kunnen vanaf nu Antabuse namaken en kunnen zo alcoholici helpen met een magistrale bereiding (huisbereiding door de apotheek).

Zwangerschapsvergiftiging, wat is het?

Zwangerschapsvergiftiging, wat is het?

Zwangerschapsvergifting, ook bekend als pre-eclampsie, is een ernstige aandoening waar te weinig over wordt gesproken. Hoewel het op het eerste gezicht gaat over niet meer dan enkele vervelende kwaaltjes, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. Dit artikel buigt zich over deze aandoening, met als doel meer bewustzijn te creëren. 

Pagina's