Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 61-72 van 86

Pagina's
Sorteer op:
Stress

Stress

Stress is een normale reactie van het lichaam, wanneer je blootgesteld wordt aan een gevaarlijke situatie. Stress is niet alleen een zaak van belasting (draaglast) maar ook van de kracht of weerbaarheid, waarover je beschikt (draagkracht).

Goed voor jou én het milieu. Ken jij de nieuwe voedingsdriehoek al?

Goed voor jou én het milieu. Ken jij de nieuwe voedingsdriehoek al?

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven ken je wellicht wel. Maar wist je ook dat dit wetenschappelijk onderbouwd model een update kreeg? Bij de oude driehoek uit 2017 lag de focus op voeding en het effect op gezondheid. Er was echter nood aan een herziening om de voedingsdriehoek meer hedendaags te maken. Zo ontstond in 2021 de nieuwe voedingsdriehoek, die naast gezondheid volledig in het teken staat van milieuverantwoorde voeding. Eten moet niet alleen gezond zijn voor jezelf, maar ook goed voor onze planeet. Die twee zaken gaan namelijk hand in hand. 

Wat is een ingegroeide teennagel?

Wat is een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel veroorzaakt een infectie doordat een deel van de nagel zich in de huid daarrond boort (ook soms in de vinger, maar het is vooral de grote teen). 

Yoga of pilates?

Yoga of pilates?

Yoga en pilates zijn vaak gelijkaardige workouts met talrijke gezondheidsvoordelen. Er zijn bovendien verschillende variaties beschikbaar, waardoor het vaak moeilijk is te weten wat het best past bij jou. Ondanks de vergelijkbare voordelen hebben yoga en pilates een heel andere oorsprong. 

Wat is oorsmeer?

Wat is oorsmeer?

In de wand van de gehoorgang zitten wel duizend kliertjes die een wasachtige olie produceren. Deze wax, beter bekend als oorsmeer, beschermt het oor tegen stof, vreemde deeltjes en micro-organismen.

Wat is een maagzweer?

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer, ook ulcus pepticum genoemd, is een open wonde in het slijmvlies van de maag. Gelijkaardige pijnlijke zweren kunnen ook de dunne darm aantasten.

Wat is maagzuur?

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een heel frequente aandoening die optreedt wanneer de maaginhoud terug in de slokdarm terechtkomt. Maagzuur of brandend maagzuur wordt ook wel reflux genoemd, maar eigenlijk is deze term enkel van toepassing als de zure maaginhoud terugvloeit.

Met een EHBO-kit ben je goed voorbereid

Met een EHBO-kit ben je goed voorbereid

Een snee tijdens het koken, een schaafwonde bij het spelen of een wespensteek ... Met een goed gevulde EHBO-kit ben je voorbereid om eerste hulp te bieden bij kleine ongevallen. Zo heb je de nodige medicatie en hulpmiddelen in huis om een ziekte of verwonding te behandelen. Maak eerst een inventaris van wat er momenteel in je medicijnkast ligt. Dit is een goede gelegenheid om je kast te ontdoen van oude voorschriften en vervallen medicatie. Maak hier een gewoonte van en probeer dit elke drie maanden te doen. Maar wat heb je nu precies nodig? 

Vitamine K: niet alleen voor baby’s

Vitamine K: niet alleen voor baby’s

Vitamine K is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf maakt. Dit gebeurt al vanaf dat je zo’n 3 maanden oud bent, door bacteriën in je dikke darm. Vitamine K is belangrijk voor de botsterkte en de bloedstolling. Hoewel zwangere moeders via de placenta veel essentiële stoffen uitwisselen met hun baby’s, is dit bij deze vitamine niet het geval. Pasgeboren baby’s krijgen altijd vitamine K toegediend. Geef je borstvoeding, dan is het ook belangrijk dat je jouw baby een vitamine K-supplement geeft. Wie meteen flesvoeding wil of moet geven, mag dit achterwege laten. In dat type voeding zit er namelijk genoeg vitamine K.

Volg jij de Nutri-Score?

Volg jij de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een logo voor levensmiddelen. Deze score helpt consumenten om op een evenwichtige manier boodschappen te doen. De Nutri-Score bestaat uit vijf niveaus, gaande van A (groen) tot E (rood). Hou jij rekening met deze score bij jouw aankopen? Wij leggen je uit hoe deze score wordt toegekend aan producten, en waarom er ook kritiek is op de Nutri-Score.

Wat is atopische dermatitis?

Wat is atopische dermatitis?

Atopische dermatitis is een chronische ontsteking van de huid, gekenmerkt door een schilferende en jeukende huid. Het is de meest voorkomende vorm van eczeem en artsen noemen dit vaak "constitutioneel eczeem" omwille van de erfelijke aanleg van deze ziekte. De huid is eigenlijk altijd droog en laat zo gemakkelijk allergenen door, met een ontstekingsreactie als gevolg.

Pagina's